Michalovce zdolali Zvolen na nulu v prvom štvrťfinále play-off

21.03.2024 Celý región

Michalovce 20. marca (TASR) - Hokejisti HK Dukla Ingema Michalovce zvíťazili v úvodnom zápase štvrťfinále play off Tipos extraligy nad HKM Zvolen 5:0. V sérii hranej na štyri víťazné zápasy sa ujali vedenia 1:0. Druhý duel je na programe vo štvrtok 21. marca v Michalovciach.

Východniari položili základy jednoznačného triumfu už v úvodnej tretine. Do vedenia poslal domácich v 9. minúte Buc a na rozdiel dvoch gólov zvýšil o necelé tri minúty Santos. Dva presné zásahy pridali Michalovce aj v prostrednej časti, keď sa najskôr presadil v oslabení Suja a štvrtý gól strelil Wilkins. Od začiatku tretieho dejstva vystriedal Kupského v bránke Trenčan, no ani ten neudržal čisté konto. Prekonal ho Puliš, ktorý uzavrel na konečných 5:0 a zariadil svojmu tímu prvý bod v sérii.

TEL - 1. štvrťfinále:

HK Dukla Ingema Michalovce - HKM Zvolen 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)
Góly: 9. Buc (Valach, Kabáč), 12. Santos, 29. Suja (Buc, Bodák), 35. Wilkins (Paločko), 42. Puliš (Suja, Bodák). Rozhodovali: Snášel, J. Konc ml. - Bogdaň, Ordzovenský, vylúčení: 10:7 na 2 min, navyše: Acolatse TH za bitku - Lukosevicius 5+DKZ za bitku, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 2985 divákov

Michalovce: Škorvánek – Bindulis, Acolatse, Cibák, Drgoň, Michalčin, Bodák – Santos, Newton, Daugavinš – Wilkins, Heard, Paločko – Puliš, Suja, M. Valach – Vašaš, Buc, Kabáč
Zvolen: Kupsky – C. Hults, Mudrák, Rauhauser, Gachulinec, Sládok, Hain – Fortin, M. Hults, Lukosevicius – Zuzin, Viedenský, Marcinek – Hecl, Šiška, Kašlík – Csányi, Gábor, Kolenič
 
 

Dmowski zariadil triumf Popradu, Stavjaňa: Jeden gól je málo

Poprad 20. marca (TASR) - Hokejisti HK Poprad potvrdili v prvom zápase štvrťfinále play off Tipos extraligy pozíciu favorita a na domácom ľade zdolali HK Nitra 3:1. Dôležitý prvý bod v sérii zariadil americký útočník Ryan Dmowski, ktorý strelil dva góly a vypracoval ďalšie šance pre svojich spoluhráčov. Tréner hostí Antonín Stavjaňa priznal, že jeho tím začal hrať až od polovice duelu a jeden gól je na úspech málo.

"Kamzíkom" napriek dlhej prestávke vyšiel úvod, ktorý poznačilo prasknuté plexisklo a dlhšia prestávka. Počas 67 sekúnd zaznamenali dva presné zásahy. Najprv Andrew Calof našiel pred bránkou osamoteného Petera Batesa a presilovú hru využil Dmowski. "Začiatok prvej tretiny sme mali dobrý, no v druhej bola Nitra dôraznejšia. Ani v tretej nebol náš výkon kvalitný, ale tešíme sa z víťazstva. Máme prvý bod a pozeráme sa už na štvrtok," uviedol kapitán a obranca Daniel Brejčák a zdôraznil, čo treba zlepšiť: "Musíme hrať celých 60 minút náš hokej. Potrebujeme zlepšiť presilovky, pretože sme mohli odskočiť a vytvoriť si náskok. Musíme v nich strieľať a niečo tam padne. Našťastie sme boli dobrí v oslabeniach a ubránili ich. Rovnako aj fyzická hra, ktorá môže platiť na súpera."

Dmowski potvrdil povesť najlepšieho strelca základnej časti a v závere upokojil tím gólom do prázdnej brány: "Je to súčasť mojej hry a také DNA. Budem sa snažiť pomôcť svojmu tímu aj naďalej. Robiť najlepšie, čo viem a hrať jednoducho." Stretnutie prinieslo aj veľa súbojov a tímy si zahrali dosť početných výhod. "To patrí k play off. Vedeli sme, že budú hrať takto. Myslím si, že ak hráme fyzicky, tak práve vtedy predvádza náš tím najlepší výkon," doplnil 29-ročný krídelník prvej formácie.

Napriek triumfu nebol spokojný ani asistent trénera domácich Ján Šimko: "Prvých 30 minút spĺňal náš výkon požiadavky a predstavy, s ktorými sme chceli vstúpiť do zápasu. Ujali sme sa vedenia, mali sme šance na zvýšenie vedenia, ale nevyužili sme ich. Brankári boli v tomto stretnutí dôležití, Adam (brankár Vay) nás výrazne podržal. Dôležité bolo, že sme ustáli záver a dotiahli to do prvého víťazstva."

V drese Nitry sa presadil len Róber Bačo, ktorý v 46. minúte ešte dostal svoje mužstvo späť do hry, ale vyrovnať sa tímu už nepodarilo. "Nevyšiel nám začiatok, ale v druhej a tretej tretiny sme boli lepší. Musíme hrať jednoducho, dávať všetko do brány a premieňať šance," povedal a vyjadril sa aj k fyzickej hre: "Patrí to k play off. Hokej je drsný a mojou úlohou je prezentovať sa takýmto štýlom."

Hostia už po druhom inkasovanom góle pristúpili k zmene v bránkovisku, keď Libor Kašík nahradil Samiho Aittokallia. Český brankár zlikvidoval všetkých 24 striel súpera. "Výmena brankárov je vždy impulz. Dostali sme dva rýchle góly a chceli sme urobiť zmenu," uviedol Stavjaňa a vrátil sa ešte k duelu: "Domáci začali nátlakom a veľmi im pomohol prvý presný zásah. Z môjho pohľadu sme začali hrať až v druhej polovici duelu, keď sme boli odvážnejší aj v ofenzíve. Po góle sme ich dostali pod tlak, ale jeden presný zásah na úspech v Poprade je málo." Kormidelník hostí neprezradil, kto dostane šancu v bránke v druhom zápase série, ktorý je na programe vo štvrtok o 18.00 h opäť v Poprade.

HK Poprad – HK Nitra 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)
Góly: 6. Bates (Calof, Bjalončík), 7. Dmowski (Betker, Calof), 59. Dmowski (Svitana) – 46. Bačo (Buček, Cotton)
Rozhodovali: Goga, Klejna – Valo, Durmis, vylúčení: 9:9 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0
Diváci: 2429

Poprad: Vay – J. Brejčák, Betker, Česánek, Brincko, Turan, D. Brejčák – Svitana, Coulter, Dmowski – Calof, Bates, Bjalončík – Kukuča, Jendek, Záborský – Peresunko, Mlynarovič, Paločko – Šotek, Suchý

Nitra: Aittokallio (7. Kašík) – Cotton, Mezei, Kousa, Gajdoš, Bača, Stacha, Fatul – Lacka, Čederle, Buček – Newell, Bubela, Jackson – Bajtek, Gill, Okoličány – Bačo, Hrnka, Pobežal

/stav série 1:0/
 

Vyberte región